Intellivox

Sommige omgevingen gaan akoestisch niet goed samen met het uitversterken van geluid. Denk hierbij aan hallen met veel reflecterende oppervlakken, een kerk met lange nagalmtijd of een ondiepe maar zeer brede zaal. Voor deze ruimtes is het vaak erg lastig of onnodig omslachtig om met een conventioneel geluidssysteem een acceptabel resultaat te behalen.

Speciaal voor akoestisch moeilijke ruimtes heeft Vanderlinden Geluid dé perfecte oplossing: actieve zuilen. En niet zomaar zuilen – Axys (JBL) Intellivoxen welteverstaan!

De Intellivox-serie onderscheidt zich van andere kolomluidsprekers door de geavanceerde technologieën van Duran Audio (tegenwoordig onderdeel van JBL). Sinds begin jaren ’90 is men bij Duran Audio pionier geweest op het gebied van het elektronisch sturen van luidsprekerarrays. Dit heeft geresulteerd in de befaamde ‘beam steering’- en ‘beam shaping’-technieken. Beide zorgen ervoor dat het afstraalgedrag van de luidspreker volledig te sturen én te voorspellen is. Het is alsof het geluid naar wens in 3D te kneden is.

Waarom dit belangrijk is in akoestisch lastige ruimtes is simpel: geen geluid waar geen publiek is. Hiermee worden onnodige reflecties en dus galm zo veel mogelijk voorkomen. Geluid in het oor en niet tegen de wand dus. Wanneer gereflecteerd geluid meer dan 50 milliseconden later dan het directe geluid in het oor aankomt zorgt dit al voor een afname in spraakverstaanbaarheid. Dit wordt door het precieze elektronisch richten van de Intellivox zo veel mogelijk tegen gegaan. De zuil blijft verticaal, er wordt geen ‘banaan’ gemaakt en het array kan dus vlak tegen een muur geplaatst worden.

Na het in 3D simuleren van de ruimte in combinatie met het te gebruiken geluidssysteem zijn onder meer de volgende eigenschappen al te bepalen:

  • de frequentierespons per (virtuele) plaats in het luistervlak
  • SPL-distributie
  • direct-reflected ratio
  • STI (Speech Transmission Index, een maat voor spraakverstaanbaarheid)

Dit alles is dus te voorspellen voordat er überhaupt een luidspreker geplaatst is. De kracht hierachter is de DDA simulatiesoftware van Duran Audio. DDA zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk vooraf duidelijk en geoptimaliseerd is zodat er niet gegokt hoeft te worden welke luidsprekers het beste resultaat geven in een akoestisch lastige omgeving. DDA is ook te gebruiken met onze Axys Target luidsprekers.

Door het slanke profiel is een Intellivox luidspreker bijna onzichtbaar te maken. Perfect voor evenementen waarbij een conventioneel line-array systeem de zichtlijnen in de weg zit. Of gewoonweg te groot is en daarmee afleidt van hetgeen dat uitversterkt wordt. Bovendien zorgt de geringe breedte voor een 130º brede openingshoek.

Het zeer slanke profiel zorgt er voor dat er minder lage tonen uit de Intellivox komen (zoals bij iedere smalle zuil). Voor een toepassing waarbij spraak versterkt wordt is dit natuurlijk geen nadeel maar juist een groot voordeel. In het laag zit bij spraak namelijk geen informatie die ervoor zorgt dat de spraakverstaanbaarheid toeneemt.

Mocht u een toepassing hebben waarbij wél behoefte is aan laag (bas) dan is dit ook geen probleem. Onze Intellivoxen zijn ontworpen om ook aan de actieve subwoofers van Axys te kunnen koppelen. Hierbij zijn de subwoofers uiteraard te integreren in de simulatie en het digitale netwerk zodat er een exact beeld ontstaat van het gedrag van het totale systeem.

Mocht u geïnteresseerd zijn in deze bijzondere luidsprekers dan horen we graag van u. Een demonstratie zal u laten horen waarom Vanderlinden Geluid deze luidsprekers al jaren graag gebruikt in de meest lastige zalen. Tip: let u tijdens de demonstratie op de (schijnbare) plaats van de Intellivox terwijl u van de zuil wegloopt. Het lijkt alsof de zuil achter u aan loopt. Dit komt door de zeer constante geluidsdruk over een grote afstand van de zuil. Bijna onwerkelijk om te horen, erg fijn om te gebruiken.

Vanderlinden Geluid heeft de volgende modellen beschikbaar:

  • DSX180
  • DSX280
  • DS500

Alle benodigde werkzaamheden (o.a. advies, simulaties, rigging en plaatsing) kunnen door Vanderlinden Geluid verzorgt worden.

Axys Intellivox DS500 DSX500 DSX280 DSX180

© 1969 - 2024 Vanderlinden Geluid